Αναστέλλονται οι Εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου του Ολοκαυτώματος της Χερσονήσου Κασσάνδρας κατά το 1821

Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης της φρίκης του Ολοκαυτώματος της Κασσάνδρας· σαν σήμερα γράφτηκε στις Πόρτες η τελευταία πράξη της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική.

Η ίδια αυτή Επανάσταση, από τα τέλη Ιουνίου και μετά, και μέσα από τις εκθέσεις των προξένων στη Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως “Αντίσταση της Κασσάνδρας”.

Η είδηση για το σπάσιμο της άμυνας στις Πόρτες έπεσε σαν κεραυνός στα χωριά και μέσα σε κλίμα πανικού ο κόσμος κινήθηκε προς τις ακτές αναζητώντας μέσο διαφυγής. Την ώρα που η καβαλαρία των Τούρκων ορμούσε στα χωριά ψάχνοντας για αιχμαλώτους και λάφυρα, αλαφιασμένοι Κασσανδρινοί, χωμένοι στο νερό μέχρι το λαιμό, προσπαθούσαν να κρατηθούν από τις τελευταίες βάρκες που έφευγαν για τα νησιά. Όσοι δεν στάθηκαν τυχεροί, έμειναν πίσω κρυμμένοι παρακολουθώντας τη φρίκη που άρχιζε να εκτυλίσσεται μέσα στα χωριά.

Αυτά που, τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, θα μαρτυρούν το κακό που ακολούθησε, θα είναι τα αποκαΐδια ανάμεσα σε όσα ντουβάρια θα εξακολουθούν να μένουν όρθια. Οι περισσότεροι από εκείνους που έφυγαν δεν ξαναγύρισαν· από τις 850 φορολογήσιμες οικογένειες που κατοικούσαν πριν την Επανάσταση, μόνο 140 είχαν επιστρέψει μέχρι το 1831 και αυτές, σύμφωνα με έγγραφο της οθωμανικής διοίκησης, κατοικούσαν σε “τρώγλες”. Απόγονοι εκείνων που δεν ξαναγύρισαν ζουν σήμερα στη Σκόπελο, στη Σκιάθο, στην Ιστιαία και στην Αταλάντη.

Τέλος από εκείνους που σκλαβώθηκαν, πωλήθηκαν, βιάστηκαν και δεν αλλαξοπίστησαν για να τουρκέψουν, ελάχιστοι μπόρεσαν, μετά από 13 χρόνια, ανθρώπινα ράκη, να αντικρύσουν ξανά τα χώματα που γεννήθηκαν.

Σήμερα που λόγω της πανδημίας αναστέλλονται οι εκδηλώσεις, ας φέρουμε στο νου μας εκείνο τον πρόγονο, ο οποίος αγωνίστηκε, μάτωσε από το χαμό αγαπημένων προσώπων και δεν γεύτηκε αυτό που εμείς θεωρούμε σαν δεδομένο, την ελευθερία.

Γράφει ο Νίκος Νικολής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: