Υφαντική και ταπητουργία Ανατολικής Χαλκιδικής και Λιβάνου – ένα κοινό πολιτιστικό αφήγημα με τουριστικές προεκτάσεις

Εργαστήρια παραδοσιακής ταπητουργίας και υφαντικής τέχνης θα λειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Δήμο Αριστοτέλη, προκειμένου να αναδείξουν και να προωθήσουν μια ενασχόληση με έντονα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που αποτέλεσε κύρια επαγγελματική δραστηριότητα του περασμένου αιώνα, στηρίζοντας την οικονομία ολόκληρης της περιοχής.


Η δράση, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του προγράμματος με τίτλο «Δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού», διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη σε συνεργασία με:

• τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης,
• τον Γυναικείο Όμιλο Παλαιοχωρίου και
• το Σύλλογο Γυναικών Αρναίας.

Κατά τη διάρκειά της ντόπιες υφάντριες θα εκθέσουν – επιδείξουν – διδάξουν υφαντικές τεχνικές από το παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα:

 Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου (11:00 – 13:00) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ουρανούπολης ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει workshop εκμάθησης της περίφημης ταπητουργικής τέχνης, που πριν από έναν αιώνα οι Μικρασιάτες «μετέφεραν» ως καλλιτεχνική «περιουσία» από την αλησμόνητη πατρίδα. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Joyce Loch, που οργάνωσε τις προσφυγικές ροές σε επαγγελματικές ομάδες, αξιοποιώντας τη γνώση και τις δεξιότητές τους: τα χαλιά της Ουρανούπολης εκτίθενται στο χώρο της πρώτης παραγωγής τους, με τα περίτεχνα σχέδια (παρμένα κυρίως από το φυσικό και «αθωνικό» περιβάλλον) να αποτυπώνουν το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργική τάση των ντόπιων.

 Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου (18:00 – 21:00) στο Αρχονταρίκι του Μοναστικού Οίκου «Παναγία, η Χαρά των Θλιβομένων» στο Παλαιοχώρι, τα καλλιγραφένια παλαιοχωρινά χαλιά και στρωσίδια εκτίθενται στον εξαίρετο θρησκευτικό χώρο, ενώ η Φωτεινή Μιχαλέου παρουσιάζει το βιβλίο με τίτλο «Καλλιγραφένια Στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής».

 Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (19:00 – 21:00) στην αίθουσα «Μητροπολίτης Σωκράτης» στην Αρναία ο τοπικός σύλλογος γυναικών διοργανώνει workshop εκπαίδευσης στην ξακουστή υφαντική τέχνη της Αρναίας. Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Υφαντικής. Ντόπιες υφάντριες συναντιούνται σε μια «καλλιτεχνική έκφραση υφαντικής ομοφωνίας», εκθέτοντας δημιουργίες αιώνων, ανασκαλεύοντας παλιές υφαντικές ιστορίες, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο μετέτρεψαν την τεχνική δυσκολία σε δεξιότητα και διδάσκοντας στη γενιά του σήμερα «πως στήνεται ο αργαλειός», «πώς βάφεται το μαλλί», «πώς δένεται ο κόμπος», «πώς υφαίνεται το καλλιγραφένιο υφαντό», κλπ.

Στο επιλεγμένο κοινό που θα παρακολουθήσει τα δρώμενα συγκαταλέγεται δημοσιογραφική και θρησκευτική αποστολή από τη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου η υφαντική τέχνη αποτελεί μια από τις κυρίαρχες δραστηριότητες της εθνικής οικονομίας: η ανταλλαγή «υφαντικής τεχνογνωσίας και εμπειριών» αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο προσέγγισης του τουριστικού χώρου της συγκεκριμένης χώρας, που αποτελεί κοντινή και πολιτιστικά ώριμη μεσογειακή αγορά.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο διεξαγωγής εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, δεδομένου ότι ο Λίβανος αποτελεί το γενέθλιο τόπο της: πανηγυρικά συλλείτουργα και συγχοροστασίες, θρησκευτικές λιτανείες, παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού, μοναστηριακά γεύματα και δείπνα συνθέτουν τη δομή μιας άκρως εορταστικής εβδομάδας.

Οι δράσεις αποτελούν μέρος του τουριστικού προγράμματος του Δήμου Αριστοτέλη, προάγουν τον πολιτιστικό και προσκυνηματικό τουρισμό και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Mideast.

Απάντηση