«Αγοράστε σε ευρώ, εξοφλήστε σε δραχμές!»

Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του κόσμου, ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία για να πάρει ακίνητα… κοψοχρονιά και να τα πληρώσει και με μισά δάνεια…


Στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή, έχουν αρχίσει και «στοιχηματίζουν» πλέον οι

ξένοι επενδυτές και οι επενδυτικές εταιρείες, που συστήνουν στους πελάτες τους να… παίξουν όλα τα λεφτά τους στην παραπάνω προοπτική.

Μπορεί να υπάρχουν αυτοί που αποσύρουν τα χρήματά τους από τη χώρα μας, υπό το φόβο της οικονομικής κατάρρευσης, ωστόσο, γίνεται και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δηνοσιεύει η “Ημερησία του Σαββάτου”, μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα ελληνικά ακίνητα αλλά με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan, η παγκοσμίως γνωστή επενδυτική τράπεζα, προτείνει στους πελάτες της να επενδύσουν στο ελληνικό real estate κατά την τρέχουσα περίοδο. Η πρόταση αυτή είναι μέσα στις τρεις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις της εταιρείας και στηρίζεται στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

CLOSE WINDOW

Οι αναλυτές της JP Morgan συστήνουν στους πελάτες τους που έχουν οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα (εξοχικά, οικόπεδα κατά κύριο λόγο) αλλά με δάνειο που θα πάρουν από ελληνική τράπεζα.
 
Αλλαγή δανείου

Η πρόταση αυτή γίνεται με το σκεπτικό ότι στην επενδυτική τράπεζα θεωρούν σίγουρη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή, ποντάρουν στην αλλαγή του δανείου στο νέο νόμισμα, το οποίο θα υποτιμηθεί. Μ’ αυτό το σενάριο οι αγοραστές ακινήτων θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο που πήραν με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα.

Μάλιστα, οι… dealers της JP Morgan θεωρούν σίγουρη αυτή την επενδυτική επιλογή και «σπρώχνουν» τους πελάτες τους προς την Ελλάδα.

Τους λένε, δε ότι θα έχουν διπλό κέρδος: Και από το δάνειο αλλά και από την τιμή του ακινήτου, καθώς οι τιμές έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά, κυρίως για τα ακριβά σπίτια.

Θα αγοράσουν δηλαδή π.χ. ένα εξοχικό αξίας 2 εκατ. ευρώ το 2008 σήμερα στην τιμή του 1,3 εκατ. ευρώ. Θα πάρουν δάνειο από ελληνική τράπεζα σε ευρώ και θα ποντάρουν στη χρεοκοπία. Μόλις συμβεί αυτό και το δάνειο δραχμοποιηθεί θα μπορούν να το «αγοράσουν», κοινώς να το αποπληρώσουν με λιγότερα χρήματα λόγω της υποτίμησης που θα ακολουθήσει.

Η πρόταση αυτή μπορεί να είναι ένα σενάριο που ενέχει το κίνδυνο να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, ωστόσο, και πάλι οι πελάτες της JP Morgan δεν βγαίνουν χαμένοι, αν επενδύσουν στο ελληνικό real estate σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών.

Κανείς δε γνωρίζει αν έχουν γίνει τέτοιες συναλλαγές, αν δηλαδή ξένοι έχουν ζητήσει κι έχουν πάρει δάνεια από ελληνικές τράπεζες. Πολλές τέτοιες συναλλαγές μπορεί να γίνονται μέσω off shore ή μέσω ξένων τραπεζών, συνεργαζόμενων με ελληνικές. Και βέβαια, αν και οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων, δύσκολα θα αρνηθούν σε ξένους που διαθέτουν όλα τα εχέγγυα. Η ουσία είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του κόσμου, ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία για να πάρει ακίνητα… κοψοχρονιά και να τα πληρώσει και με μισά δάνεια.
 
Προτάσεις αγοράς

Πέραν της JP Morgan, οι μεγάλες εταιρείες real estate του εξωτερικού έχουν αρχίσει και βάζουν ξανά την Ελλάδα στο στόχαστρο, περιμένοντας, όμως, νέο γύρο αποκλιμάκωσης των τιμών μέσα στο 2012. Εκτιμούν πως είτε η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ είτε παραμείνει αλλά με πολύ σκληρούς όρους, η κτηματαγορά θα υποστεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων και της υπέρμετρης φορολόγησης.

Από τις τάσεις που επικρατούν σήμερα, φαίνεται μια ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στα ακριβά και μεγάλα σπίτια. Πρόκειται κυρίως για εξοχικές κατοικίες, αλλά και σπίτια σε αστικές περιοχές τα οποία πωλούνται από 700 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Οσο μεγαλύτερη είναι η αξία του, τόσο μεγαλύτερο και το ποσοστό της μείωσης.

Για παράδειγμα, πολυτελείς μονοκατοικίες αξίας 7 εκατ. ευρώ μπορούν να πουληθούν ακόμη και 5 εκατ. Επίσης, μεζονέτες αξίας 1,2 εκατ. ευρώ πωλούνται κάτω από 1 εκατ. ευρώ.

Αυτού του είδους τις ιδιοκτησίες, όπως και οικόπεδα σε προνομιούχες περιοχές, βάζουν στο στόχαστρο οι ξένοι.
 
Ευκαιρίες αγοράς

Επίσης, τελευταία έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα λεγόμενα «κοράκια», σύμβουλοι ακινήτων και μεσίτες δηλαδή που αναζητούν ευκαιρίες αγοράς για λογαριασμό ξένων πελατών τους. Ψάχνουν για περιουσίες που βγαίνουν στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ιδιοκτητών.
Επίσης, έχουν εμφανιστεί κάποιοι επενδυτές, κυρίως off shore εταιρείες που δίνουν ρευστό για να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη από χρήματα. Στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας οι τιμές μειώνονται σημαντικά καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, το απόθεμα είναι τεράστιο, ενώ δεν πραγματοποιούνται πάνω από 1.500-2.000 αγοραπωλησίες κάθε χρόνο. Στις τουριστικές περιοχές οι «μεσάζοντες» εμφανίζονται και αγοράζουν μετρητά ό,τι πωλείται. Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Μύκονος και Σαντορίνη έχουν μπει στο στόχαστρο Ρώσων, Γερμανών, Αράβων και Κύπριων επενδυτών.
Επίσης, επενδυτές από το εξωτερικό ετοιμάζονται να κάνουν την κίνησή τους και να αγοράσουν ολόκληρα χαρτοφυλάκια με ακίνητα τραπεζών ή αλυσίδων του λιανεμπορίου που θα βγουν σύντομα προς πώληση. Πρόκειται για εταιρείες real estate που διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και επενδύουν σε… κατεστραμμένες
αγορές.

Απάντηση