Στο τραπέζι σχέδιο για μείωση των φορολογικών βαρών

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για περιορισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων, στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φέρνει η κυβέρνηση, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται στη φάση της τελικής κατάρτισης.
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σειρά μέτρων, μέσω των οποίων στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια

δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και να σταλεί ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα στην αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστούν σειράφορολογικών ελαφρύνσεων, με βασικότερη τη μείωση του ΦΠΑ, κάτι που εξετάζεται εκτενώς τους τελευταίους μήνες. Υπό εξέταση βρίσκεται παλαιότερη πρόταση για κατάργηση του μεσαίου και μεγάλου συντελεστή και η θέσπιση ενός ενιαίου μεταξύ 15% έως 18%. Βέβαια, την ίδια ώρα υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, πρόταση που συναντά όμως τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις για ελάφρυνση των φορολογουμένων, όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των έκτακτων και ειδικών εισφορών, καθώς και των επιβαρύνσεων στα ακίνητα. Ειδικά για τα ακίνητα έχει δρομολογηθεί η μονιμοποίηση του ειδικού τέλους, με παράλληλη αποκοπή του από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κατάργηση των υπολοίπων φόρων (ΦΑΠ, ΕΤΑΚ), ενώ έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι η μείωση, έστω μικρή, των σχετικών συντελεστών.

Απάντηση